Kad sam čitala o ikonama, zapamtila sam jednu rečenicu:
Ne gledaš ti ikonu, nego ona gleda tebe.
To mi se svidjelo i ta mi misao dođe kad ugledam neku ikonu.
Ove ikone mi se najviše dopadaju:
Sveta Trojica
Pustite malene k meni
Svi Sveti
Mali Gospodin
Ikona (grč. είκών, od glagola είκώ - ličim) i znači slika, lik ili obraz. Pravoslavni hrišćani odaju ikonama veliko poštovanje, jer u njima vide stvarno Božje prisustvo u Crkvi, I kada se mole pred ikonama, oni se u stvari mole Bogu. Pravoslavna crkva na ikonama posle Sedmog vaseljenskog sabora predstavlja: Gospoda Isusa Hrista, Bogorodicu, anđele, i svetitelje. Ikona ima svoj osnov i u religioznoj psihologiji, tako dubok, da se u pravoslavlju javlja neophodnim elementom bogopoštovanja. Zbog toga se ikone stavljaju u kuće, hramove i na druga mesta. Dom u kome nema ikone za pravoslavne je nečisto i pusto mesto. Poštovanje se ne odnosi na materiju od koje je ikona izrađena: drvo, zlato, boja i druge, već na lik koji je predstavljen na njoj. Ikone se osvećuju posebnim činom i kroz to svešteno dejstvo uspostavlja se veza između onog ko je na ikoni naslikan i same ikone. Kroz osvećenje ikone dolazi do tajanstvenog susreta između Gospoda našeg Isusa Hrista i onoga koji se moli.
Ikone se slikaju na drvetu, po određenim pravilima, sloj po sloj - najdonji sloj je uvek zelene boje (koja simbolizira Duha Svetoga). Na taj sloj se postepeno dodaju svi ostali, a obično se na kraju obilato dodaje zlatna boja. Evo kako otprilike izgleda proces:
Vi sigurno znate mnogo više o ikonama.
Koje ikone imate i što one za vas znače?

Facebook

Reply With Quote
Ikone su crteži ( slikarska , umjetnička djela ) i djelo ljudskih ruku ... Nimalo vrijednije ili moćnije od , mene same .

Smiješno mi je da to ja, kao katolkinja, napišem pravoslavnom vjerniku.

Bookmarks